Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11 09:27 - Из Богородичен Псалтир катизма 17 , Псалом 118
Автор: legna Категория: Регионални   
Прочетен: 49 Коментари: 0 Гласове:
3 Из Богородичен Псалтир катизма 17 ,

Псалом 118


image

Блажени непорочните в пътя си, които ходят по закона Господен, блажени, и които следват светите добродетели на Божията Майка; блажени, които подражават на смирението Й; блажени, които са се сподобили с милостта Й; блажени, които обичат кротостта на сърцето Й; блажени, които със светите си обети Й служат; блажени, които имат твърдо упование и блага надежда на Нея; блажени, които Царицата небесна ще вземе под закрилата Си. О, всемилостива Владичице! да се излеят върху нас благодатните Ти милости и да им се насладим като на всяко богатство.

Въздай на нас, Твоите раби, Владичице, тази Твоя велика благодат ­ с любов да изпълняваме светата воля на Твоя възлюбен Син; не скривай от нас щедростта Си и ще размисляме за Твоите чудеса, душата ни пожела винаги да Те прославяме, защото чрез Тебе е спасението ни в Господа. Какво да Ти въздадем за всичките Ти благодеяния? Вложила си в сърцата ни закона на майчината Си воля, о, Най-свята от Светите, и си го утвърдила; наклони душите ни към небесната любов и отвърни очите ни да не виждат суета; страхът Божий да бъде за нас синовен страх и смиреното благоговение към Тебе да ни утеши в смирението ни. О, всемилостива Владичице! молим се на Твоя лик и прекланяме колената на сърцата си пред Тебе, помилуй ни по милостта Си.

Ти даруваш благодатта Си от рода в род, на всички, които в истина Те призовават на помощ, Владичице; размисляме и ние, грешните, за дивните Ти чудеса и се утвърждаваме в упованието и в небесната надежда; отвсякъде ни заобикалят изкушения, но силната Ти десница ще ни избави от тях; добре е за душата ни, защото под тежестта им се смиряваме. О, всемилостива Майко! дай ни духовен разум, за да се покланяме на благостта на Живия Бог и да се смиряваме под Неговото отеческо наказание.

Песен вместо слава

Радвай се, всеблагословена Приснодево Марие, Ти си светлина в греховния мрак и непосрамваща надежда за всички, които се уповават на Тебе; смирено Ти се молим: изцели законопрестъпните страсти на сърцето ни и изкушенията на плътта и ни отдалечи от света; изкопаха ни яма горделивите, но Ти, Застъпнице, ни дай сълзи да плачем за греховете си, дарувай ни християнски край на живота ни и да се сподобим да получим Божията милост.
Същият псалом

Чезнат душата и сърцето ни за Твоето спасение, Владичице; яви ни благодатната Си светлина, оживи ни по милостта Си, няма да забравим щедростта Ти навеки; ако не се застъпваше и не молеше за нас Своя възлюбен Син и наш Бог, щяхме да погинем в многосуетния си живот; Ти си за нас непомръкващ светилник в греховния мрак: Ти ни учиш повече от всички да разбираме Божия закон и няма да се отклоним от заповедите на нашия Спасител, ако Ти, Царице небесна, ни помогнеш.

Дивни са милостите и щедростите Ти, о, пресвята Майко Божия, дивни са чудесата Ти върху нас, близко си Ти до верните и до избраниците Божии и всички Твои пътища са истина, далече е спасението и помощта Ти от онези, които не ревнуват да Ти служат благоговейно и да Ти се покланят, защото техните помисли са неправда; смирено Те молим, да дойде щедростта Ти върху нас и ще бъдем живи в Господа. Колко е сладка на гърлото ни похвалата за Тебе, по-сладко от мед на устата ни е всеблагословеното Ти име! Приеми нас, странниците, по милостта Си и ни запази от адските мъки.

Песен вместо слава

Радвай се, Пресвета Богородице Марие, с вяра и любов прибягваме към майчината Ти милост и под Твоя покров; на Тебе връчваме душата и тялото си сега и винаги, и в смъртния ни час, на Тебе възлагаме надеждата за целия си живот, та с Твоето застъпничество и помощ всичките ни дела да се изправят и да се насочат по святата воля на възлюбения Твой Син, нашия Спасител.

Същият псалом

Погледни към нас, всемилостива Владичице, и ни помилуй, както постъпваш с ония, които обичат Твоето свято име; с цялото си сърце викаме към Тебе и Ти се молим, Владичице, утвърди стъпките ни по пътя на спасението и не давай да ни обладае никакво беззаконие. Чуйте, небеса, чуй и ти, земьо: както младенецът не може да живее без кърмачка, така без нашата Владичица Приснодева Мария не можем да получим вечно спасение. Мир на тези, които обичат, почитат и се покланят на небесната Царица, защото които живеят под Нейната закрила, са далече от вечната гибел.

Князете адски са ни обиколили отвред, навсякъде са поставили примките на поднебесната злоба да уловят сърцето ни и душата ни, но от призоваването на святото Ти име, о, възлюбена Майко Божия, като дим изчезват козните на враговете. Мир на тези, които обичат Твоето име, и няма за тях съблазън, да живее душата ни и да слави Тебе, премилосърдната си Владичица; милостите Ти винаги ще ни помагат; седем пъти на ден пеем похвални песни на Господа и няма да престанем да призоваваме Тебе, нашата помощница, през всички дни на живота си, не ни давай да се заблудим като загубени овци, понеже пътищата Ти са небесна светлина и истина.

Песен вместо слава

Радвай се, благодатна Приснодево Марие, кой може достойно да Ти благодари и да Те възхвали? Изпълнени са небесата с Твоята слава и земята е изпълнена с милостта Ти, защото с безсеменното Си пречисто рождество Ти освободи душите ни от тлението на вечната смърт и ни въведе в рая на безсмъртието.

След 17-та катизма

тропари, гл. 1

Весели се множеството на християните, които всеки ден Те прозовават и с любов възхваляват достойнствата Ти. Защото Ти си похвала и помощница, и непосрамваща застъпница за всички, които с вяра Те почитат.

Радвайте се, земнородни, заедно с Майката на нашия Господ, възхвалявайте Я, небесни Сили, славете Я, които царувате на земята, дойдете всички, които с вяра се веселите, да кажем на Богородица: “Радвай се!”

Ново небе, вместило неизказано невместимото Слово на небесата, одушевена палато на Владиката на всички твари, прехвални и препрославени граде на нашия Спасител: направи ме гражданин на Небесното Отечество.

МОЛИТВА
Пресвета Владичице Богородице! 
Към Тебе пристъпваме, Чиста: защото Ти си нерушима стена, застъпничество и покров за всички, които прибягват към Тебе с вяра и упование! Молим Те, Преблагословена, чуй молитвата на недостойните Си раби и се застъпи за починалите Твои раби. Ти винаги молиш Бога за тези, които Те почитат православно, търсят покрова Ти и топло Ти се молят в болести, скърби и беди; но Твоето посредничество, Твоето застъпничество ни е особено потребно след смъртта ни; Ти винаги си бърза помощница на рабите Си и не преставаш да проявяваш милосърдието Си към всички, по Твоите молитви се изливат великите и щедри милости на Твоя Син и наш Бог върху всички вярващи: на Тебе едничка след Бога имаме твърда надежда и упование: никой, който Ти се моли, не си тръгва от Тебе без помощ, радост, утеха и наслада. Молим Те, о, Пресвета Богородице, Владичице на света, надеждо на обезнадеждените, бъди ми днес застъпница пред Родения от Тебе за починалите Твои раби, моли Твоя Син и наш Бог да им даде прошка на греховете и да не си спомня прегрешенията им. Моли Го, Богородице, защото много може майчината молитва към милосърдието на Владиката; от Тебе Господ ще приеме всяко слово на молбата Ти, затова и Ти, Пресвета Дево, приеми молитвите и молбите ни, които Ти принасяме от цялото си сърце и от цялата си душа за душите на починалите Твои раби. Молим Те, Владичице, помогни им с майчиното Си дръзновение пред Господа да достигнат тихото пристанище на небесния Иерусалим; помогни им, усърдна Застъпнице, непосрамени да посрещнат страшното Второ пришествие на Твоя Син, когато всеки с делата си ще се прослави или посрами; помогни им, Благодатна, да се оправдаят пред лицето на Този, Който седи на престола на славата, да не се посрамят пред Ангелите и пред всички Светии, пред целия свят, горния и долния. О, Всевъзпявана Майко, Владичице Богородице! Молим Те, защити, спаси, запази и избави от бъдещите мъки Своите починали раби, за да не погинат навеки, а да се спасят по Твоите молитви и да преминат от смъртта към живота. Ние, Твоите грешни и недостойни раби, няма да отстъпим от Тебе, няма да престанем с умиление да викаме към Тебе: Пресвета Господарке, Царице и Владичице! моли Своя Син и наш Бог за починалите Твои раби, да им даде Господ прошка на греховете; дарувай им, Благодатна, да достигнат желаното отечество и да съзерцават небесните блага, които око не е видяло, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало; моли се за тях, Богородице, да се сподобят по Твоите молитви да вкусят тези блага в царството на Твоя Син и наш Бог, защото Ти едничка си благословена между жените наша всесилна Застъпница, надежда, покров и прибежище на всички, които прибягват към Тебе, ­ Ти си мост, който превежда човеците от земята на небето и отваряш за тях вратите на рая. АМИН !!!
Гласувай:
3
0Няма коментари
Търсене

Календар
«  Ноември, 2017  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930